Stressiä, unettomuutta ja ärtynyt, toimimaton suolisto?

Useat eri tekijät voivat häiritä suoliston monimuotoista mikrobistoa ja sen tasapaino järkkyy. Mikrobiston epätasapainoon on todettu vaikuttavan: 1. lääkitykset (antibiootit, särkylääkkeet, kortisoni), 2. sairaudet kuten ärtynyt paksusuoli, tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD, keliakia) ja diabetes, 3. allergiat, 4. ruokavaliomuutokset, 5. runsas alkoholin käyttö sekä 6. ylipaino. Tuloksia on saatu myös suun ientulehduksia aiheuttavien bakteerien vaikutuksista suoliston mikrobistossa (IBS).

Stressi rassaa bakteereita! Suolistosta on suora yhteys aivoihin ja noin 80% mielialaan vaikuttavasta serotoniinista syntyy suolistossa. Serotoniini on myös vuorokausirytmiä ylläpitävän melatoniinin esiaste. Unettomuuden, stressin ja masennuksen noidankehän yhteys suoliston mikrobiston tasapainoon on osoitettu. Suolisto on myös suurin immunologinen elin, joten vastustuskyky rakentuu suolistobakteerien kautta.

Mikrobiston tasapainoon voi vaikuttaa sekä ruokavaliovalinnoilla että probiootti- ja prebioottituotteilla. Yksilökohtaiset vasteet ovat erilaisia ja omille suolistobakteereille sopivat tuotteet löytyvät kokeilun kautta.

Suu on ensimmäinen suojamuuri taudinaiheuttajia vastaan

Ientulehduksia esiintyy yli 70%: lla aikuisista ja usein myös lapsilla plakkibakteerien ohella. Ientulehdusten yhteys sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja alustavasti jopa Alzheimerin taudin riskiin on todettu. Kuiva suu, lääkkeet kuten antibiootit ja kortisoni, suuvedet ja makeat välipalat voivat vähentää hyvien bakteerien määrää ja olosuhteet muuttuvat ei-toivotuille bakteereille suotuisiksi. Suussa on omat suojaavat maitohappobakteerinsa, jotka pystyvät syrjäyttämään ei-toivottuja bakteereita ja hiivoja.

Yleinen virhekäsitys on, että suussa ja suolistossa oleilevat samat maitohappobakteerit. Maitohappobakteerien eri lajit poikkeavat toisistaan elinympäristönsä olosuhteiden mukaan. Suun mikrobiston hyvinvointia tukevat siis eri lajit kuin suoliston.

ToothGuide-purutabletit sisältävät suun toivottuja Streptococcus salivarius -maitohappobakteereja. Apteekeista tai gutguide.com

Oman suolistomikrobiston tasapainon voi tutkituttaa

Suomalainen, mikrobiologien perustama yritys, GutGuide, tutkii suun ja suoliston mikrobistoja laboratoriossaan Halikossa. GutGuide tekee yksilökohtaisen analyysin suolistomikrobistosta. Näytteenotto kotona ja lähetys postitse on helppoa. Henkilökohtaisen tuloksen ja suositukset saa 2 viikossa omalle tililleen. Muutoksia voi verrata edellisiin tuloksiin ja hoitojen sekä ruokavaliomuutosten tehoa voi seurata ja tunnistaa parhaat käytännöt.

Suolistomikrobistoalyyseihin ja suoliston sekä suun probioottituotteisiin voi tutustua lisää www.gutguide.com