Vuonna 2010 kaksi lapsuuden kaveria yhdistivät osaamisensa kehittäen ensimmäisenä maailmassa Aalto yliopiston ja Tekesin tuella videopohjaisen dokumentaatio- ja kommunikointivälineen, joka helppokäyttöisyytensä vuoksi tehostaa hammaslääkärin työtä. Tänä päivänä sekä kamerat että ohjelmisto valmistetaan Helsingissä omissa tuotantotiloissa. Kasvuvauhti on ollut huimaa Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa: Futudentilla on 70 %:n markkinaosuus helppokäyttöisissä minikameroissa hammashoitoalalla.

”Viime vuosina kamerateknologia on kehittynyt vauhdilla. Lisäksi pilvipalveluiden yleistyttyä tiedon tallennus ja jakaminen ovat helpottuneet niin, että yhä useampi hammaslääkäri ja hammasalan kouluttaja on löytänyt videoinnin hyödyt”, sanoo Futudentin toimitusjohtaja DI Lars Kåhre, toinen yrityksen perustajista.

Toimitusjohtaja Lars Kåhre

Toinen perustaja, EHL Peter Rusanen hyödyntää itse keksinnön etuja päivittäisessä potilas- ja koulutustyössä. ”Itse käytän kameraa luupeissa, mutta yhtä hyvin kameran voi liittää hoitotuolin lamppuun. Poljinta painamalla kamera kuvaa videota, ottaa valokuvia ja tallentaa kuvatiedoston. Jälkieditointia ei tarvita.”

Videointi auttaa myös hoitotoimenpiteiden suunnittelussa ja kommunikoinnissa hammasteknikoiden kanssa. ”Lisäksi potilaan on helpompi tehdä päätöksiä hoitovalintojen suhteen, kun hän videolta nähtyään ymmärtää paremmin hampaidensa kunnon tai purentavirheen”, Rusanen kertoo.

Syventää asiakassuhdetta, tehostaa omahoitoa

Hammaslääkärin tuolissa on vaikea tutkailla purukalustoaan peilistä ja kuunnella hoito-ohjeita. ”Kun omahoito-ohjeet saa videolla ja valokuvilla omaan sähköpostiinsa linkin kautta, ne ymmärtää paremmin ja motivaatio hampaiden puhdistamiseen kasvaa”, kertoo saamastaan asiakaspalautteesta suuhygienisti Tiina Niemi-Korpi.

Hän kokee paitsi potilassuhteidensa luottamuksen syventyneen myös oman työmotivaationsa kohentuneen. ”Totuin nopeasti käyttämään videointia ja kamerat ovat niin pienet, että ne eivät häiritse toimenpiteiden suorittamista.”

”Tällaiset hoitotoimintaa keskeyttämättömät nopeat, tehokkaat ja erittäin kohtuuhintaiset kamerat tulevat lisääntymään viiden vuoden sisällä merkittävästi. Futudentin kasvun nopeuttamiseksi ollaan tekemässä nyt rahoituskierrosta”, Kåhre lisää.

www.futudent.com