Magneettikuvaus on nykyään tärkeä osa lähes kaikkea diagnostiikkaa. Laitteet ovat kuitenkin kalliita ja esimerkiksi pienen lääkäriaseman ei kannata hankkia omaa magneettikuvauslaitetta, jos kuvauksia on vain silloin tällöin. Avuksi tulee tällöin liikkuva magneettikuvaus. Laite voidaan pysäköidä terveydenhuollon yksikön pihaan ja heikkokuntoisetkin potilaat pääsevät vaikka suoraan taksista kuvaukseen.

”Viemme palvelun suoraan ihmisten luo eikä toisin päin. Kaikilla on asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus päästä kohtuuhintaiseen magneettikuvaukseen. Myös huonokuntoiset potilaat voidaan kuvata, kun pitkät matkat eivät ole esteenä”, Rauni Haapanen toteaa.

Viemme palvelun suoraan ihmisten luo eikä toisin päin.

Botnia Scan on tehnyt liikkuvaa lääketieteellisestä magneettikuvausta jo 23 vuotta. Aikoinaan Botnia Scan oli ensimmäinen arktisissa olosuhteissa magneettikuvausta tekevä yritys, ja ensimmäistä laitetta hankittaessa kukaan ei ollut kuulutkaan vastaavasta. Idea lähti Yhdysvaltojen armeijan liikkuvasta magneettikuvauslaitteesta.

”Laitteeseen piti tehdä aikoinaan paljon modifikaatioita, että se toimi esimerkiksi 25 asteen pakkasessa. Sisällä on oltava huoneenlämpö, mutta magneetin lämpötila on lähellä absoluuttista nollapistettä. Lisäksi lämmitys- ja jäähdytyslaitteet eivät saa lämmetä tai jäähtyä liikaa. Se vaatii vaunulta erityisiä rakenteita”, Arto Haapanen kertoo.

Haapaset kuvaavat yritystään oman tien kulkijaksi siinäkin mielessä, että perheyritys vie palvelua suoraan myös ulkomaille esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan. Terveydenhuollon omistuksen keskittyessä yhä enemmän suurille pääomasijoittajille, pieni suomalaisyritys kulkee vastavirtaan omalla riskillä.

Liikkuva magneettikuvausyksikkö kiertää terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja yksityisillä lääkäriasemilla kuvaamassa potilaita. Vastaavaa toimintaa on Haapasten tiedon mukaan Euroopassa Suomen lisäksi vain Britanniassa. Yleensä yksikkö on yhdessä paikassa päivän tai pari. Tällä hetkellä Botnia Scanilla on kolme magneettikuvauslaitetta ja niiden mukana kulkee radiologian erikoislääkäri sekä magneettikuvaukseen erikoistunut röntgenhoitaja.

”Myös terveydenhuollon yksikön oma henkilökunta voi tehdä kuvaukset, mutta heillä on silloin oltava tarvittava koulutus”, Rauni Haapanen sanoo.

www.botniascan.fi