Kaikkialla sairaalassa tarvitaan imujärjestelmiä imemään potilaista nesteitä. Tavallisesti potilasnesteet imetään imupusseihin, jotka kuljetetaan joko Riihimäelle poltettavaksi tai tyhjennetään manuaalisesti viemäriin.

”Täysien pussien kuljettaminen Riihimäelle on kallista ja vaatii paljon logistiikkaa. Yleisesti voi sanoa, että nesteiden hävittämisestä syntyvä kustannus on noin 2 euroa kilolta”, Serres Oy:n Product Group Director Virpi Metsäranta toteaa.

Yhden kolmen litran imupussin hävittäminen maksaa siis noin kuusi euroa ja lisäksi päälle tulevat muun muassa logistiikkakustannukset. Huomattava kustannussäästö syntyy, jos imupussien tyhjennykseen käytetään Serres Nemo -tyhjennyslaitetta. Se yhdistetään viemäriverkkoon ja kylmään veteen, jolloin laite tyhjentää ja huuhtelee imupussit 20 sekunnissa.

”Tyhjä pussi painaa alle 100 grammaa, joten sen hävittäminen tulee huomattavasti edullisemmaksi. Säästö on jopa 97 prosenttia. Laitenvestoinnin takaisinmaksuaika riippuu imupussien menekistä. Se voi maksaa itsensä takaisin jopa puolessa vuodessa”, Metsäranta sanoo.

Koska sairaaloissa eri osastot maksavat jätelaskun ja laiteinvestoinnin, ei säästö näy välttämättä siellä, missä se tuotetaan. Pussien keveydestä syntyvän kustannussäästön lisäksi säästöä syntyy myös logistiikkakustannuksissa, kun käytetyt pussit menevät paljon pienempään tilaan. Päästöt pienenevät jätteen määrän ja kuljetusten vähentyessä.

Serres on kehittänyt imupusseja jo 45 vuoden ajan, mikä näkyy pussien luotettavuudessa ja helppokäyttöisyydessä. Pitkää osaamista hyödynnetään uusien potilasnesteiden käsittelyyn liittyvien ratkaisujen kuten Serres Nemon kehittämiseen. Yhdessä imupussien kanssa se on älykäs kokonaisratkaisu potilasnesteiden hallintaan.

”Kaiken tekemisemme ytimessä on aito halu helpottaa loppukäyttäjän työtä”, Metsäranta vakuuttaa. Serres Nemon käyttö tekee potilasnesteiden käsittelystä hygieenisempää ja lisää sairaalahenkilöstön turvallisuutta, kun ihmiset eivät joudu vahingossakaan kosketuksiin nesteiden kanssa. Helppokäyttöinen Serres Nemo on pienikokoinen, joten se mahtuu käytännössä mihin tahansa sairaalaan.

Serres Oy

• Perustettu 1973

• Valmistaa imupussijärjestelmiä ja imupussien tyhjennyslaitteita

• Kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa

• Suurin eurooppalainen imujärjestelmien valmistaja, globaalisti toiseksi suurin

• Serreksen imupussit ovat käytössä yli 40 000 operaatiossa päivittäin yli 40 maassa

www.serres.fi